Fast Rugsur

Fast rugsur til de fleste rugbrød bagt kun med rugmel

 

Dag 1

 

50g vand

100g Samsø fuldkornsrugmel

Rør det sammen så al melet er fugtet. Det er en meget tør/stiv dej. Stil det lunt i 16-18 timer

Dag 2

 

150g fra dagen før

150g vand

300g Samsø fuldkornsrugmel

Rør det sammen så al melet er fugtet. Det er stadig en meget tør/stiv dej. Stil det lunt i 16-18 timer

Dag 3

 

150g surdej fra dagen før

150g vand

300g Samsø fuldkornsrugmel

Rør det sammen så al melet er fugtet. Det er stadig en meget tør/stiv dej. Stil det lunt i 16-18 timer

 

Dag 4

 

150g surdej fra dagen før

150g vand

300g Samsø fuldkornsrugmel

Rør det sammen så al melet er fugtet. Det er stadig en meget tør/stiv dej. Stil det lunt i 16-18 timer

 

Brug evt en Skyr spand til at lave surdejen i
 

Når dag 4 er overstået, så sættes hele dejen blot på køl, hvor den venter på du skal bage rugbrød. Her kan den sagtens holde sig flere måneder, uden at blive opfrisket (fodret)

 

Du skal ikek være bekymret over, at der ikke sker så meget de første 2 dage. Men så omkring dag 3 begynder mælkesyrebakterierne at slå til, og en frisk syrlig duft af kærnemælk/ymer breder sig.

 

Når du skal bage rugbrød, tager du dagen før:

 

95g surdej fra køl

150g vand

250g fuldkornsrugmel

 

Blandes sammen og står lunt i 24 timer. Så er surdejen klar til at give de lifligste syrlige rugbrød som eks. vores græskarkerne

 

Når du har bagt så mange gange at du er ved at løbe tør for rugsur, opfrisker du resten efter ovenstående forhold, og sætte det hele på køl, så er det nyt lager af rugsurdej :)