Bagetips

Bagestål


Kategori

Skrevet af

Bag&Co

Udgivet d.

maj 1, 2022


Vidste du at…..

Et bagestål er et stål som varmes op i ovnen og tilfører dit brød den massive varme der skal til, for det udvikler sig optimalt.

Der benyttes ofte damp sammen med bagestålet.

Det får du ved at hælde 1/2-1 dl kogende vand, i en foliebakke, som står nederst i ovnen.

Se her hvordan du laver damp i ovn til bagning af brød. Dampen giver dig en mere sprød skorpe på brødet, og det meget let at lave.

Damp i ovn er et godt trick når du bager et brød, hvis du ønsker en sprød overflade på brødet.

Er du heldig at eje en dampovn giver det selvfølgelig sig selv, men selv uden en dampovn er det altså ret nemt at lave dampeffekt til din brødbagning.

Her kan du se hvordan du nemt gør det.

Om damp i ovn

Først og fremmest skal du lave damp i ovnen, fordi du ønsker et brød med en sprødere skorpe.

Dampen giver nemlig fugt i ovnen, hvilket igen giver dig et brød med en både sprød og mere blank skorpe.

Det er blandt andet vigtigt når du vil bage bagerens sprøde rundstykker.

Sådan laver du damp til bagning

Stil et lille ovnfast fad eller lille bradepande ind i bunden af ovnen.

Ovnen varmes op til den ønskede temperatur.

Stil bagepladen med brødet ind i ovnen, når den er helt varm.

Smid en lille sjat vand ned i fadet/bradepanden, og luk STRAKS ovnlågen!

Nu fordamper vandet straks, og det vil kondensere ovenpå brødet, hvilket vil gøre overfladen/skorpen sprød og blank. Så simpelt er det.

Nu skal du huske at lukke dampen ud af ovnen igen. Det gør du et par gange. Første gang efter cirka fem minutter, og igen et par minutter før brødet er færdigbagt.

Brug af granitskærver

Et godt trick er i øvrigt at komme et par håndfulde granitskærver i fadet eller bradepanden.

Granitskærverne holder mere på vandet og dampen, som derfor frigives mere jævnt.

Varm granitskærverne op sammen med ovnen, og de skal være gennemvarme. Kom en sjat vand på stenene når brødet sættes ind, og luk damp ud efter fem minutter, hvor du også tager fadet med granitskærverne ud.

Granitskærver kan købes i byggemarkederne, eller spørg en nabo med granit i indkørslen om du må få et par håndfulde.

Du kan i øvrigt undgå kalk i ovnen ved at anvende destilleret vand, som kan købes i de fleste supermarkeder.

Eller anvend regnvand.

Brug af hulplade

Du kan godt bruge disse metoder med almindelige bageplader i ovnen og brug af varmluft.

Men du får den bedste effekt, hvis du anvender en hulplade til bagningen.

Her kan luften og dampen nemlig bedre cirkulere omkring brødet, så jeg vil anbefale du køber en hulplade. Den bliver du glad for.

Anvendelse/brød på bagestål

Det er meget simpelt at anvende bagestålet til bagning.

Min egen bedste erfaring er, at lægge bagestålet ind på risten på næstnederste rille, og derefter varme ovnen igennem ved 250 grader varmluft.

Det tager 30-45 minutter før ovn og bagestål er gennemvarm, og dermed klar til brug.

Du kan også anvende en aluminiumsplade når du bager pizza, pizzasnegle og andet godt brød.

Her hæves brødet på aluminiumspladen, som derefter sættes direkte ind på bagestålet.

Aluminium leder varmen perfekt, og pladen sikrer at det er nemmere at få brødet ud og ind af ovnen.

Typisk følger der en aluplade med, når du kommer bagestålet. Men du kan altså også bage direkte på bagestålet.

Tider og temperatur afhænger selvfølgelig af, hvilket slags brød du skal bage på dit bagestål.

Advarsel! Husk, at bagestålet selvfølgelig ALTID er rygende varmt, når det er i ovnen – eller lige har været det! Måske lidt unødvendigt at sige, men man kan glemme det i travlheden. Så vær opmærksom!

Endnu et af de spørgsmål vi får, når folk hører om hvad vi laver eller hører, at der er et bedre alternativ til deres pizzasten, der i(igen) er knækket er “Hvordan bruger man bagestål?”. Og nu er det sådan, at vi elsker Jeres spørgsmål, for så kan vi få lov til at fortælle endnu mere om det vi er vilde med, nemlig bagestål.

Hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med bagestål, kan du med fordel læse artiklen “Hvad er et bagestål?”

Har du købt eller fået et bagestål, vil du meget hurtigt finde ud af, at det hurtigt vil højne dine bagefærdigheder. Du vil mærke og smage stor forskel på brød, boller, baguettes, pitabrød, flammkuchen og pizza, som du tidligere har bagt på en bagesten eller en bageplade.

Bagestål absorberer og leder varmen, så brødet med det samme bliver varmet igennem, når det sættes på det varme bagestål i ovnen. Du kan med fordel lade bagestålet blive i ovnen og i stedet placere en stykke bagepapir ovenpå med dejen, da stålet både er varmt og tungt.

Vil du bringe dit brød og pizza til helt nye højder

Bagestål tilfører dit brød og pizza optimal varme, hvilket vores husholdningsovne ikke kan hamle op med.

Varmen giver et optimalt hæv på din dej, blød krumme og sprød skorpe

Lækkert luksus pizza -og bagestål i et smukt design, – helt klar til brug

Læg dit nye bagestål ind i din ovn. Varm op og bag de sprødeste pizzaer, ciabatta, flutes, brød, boller mm.

Med dit stål følger et stk combi spade.

Et super lækkert pizza -og bagestål med tilhørende combi spade, så du sikkert kan indstikke og udtage dit pizza eller brød, fra din ovn og undgå at brænde dig.

Køb dit Bagestål delux 35x40cm, hos Bag&Co

545,00 DKK

Sådan anvender du bagestålet:

Læg bagestålet på en rist som indsættes i ovnens nederste indstik til brød og næst øverst til pizza.

Varm ovn op ved højeste temperatur i tre kvarter til en time. (Så har dit stål lagret så meget varme som muligt – Varmluft til brød OG over/under varme til pizza).

Put lidt mel på din combi spade og skub den ind under dit færdige brød/pizza.

Vip forsigtigt dit brød/pizza af på bagestålet og luk ovnlågen.

Dit brød er færdig bagt, når det har en kernetemperatur på 94 grader.

Tag det ud med combi spaden

Tips ved bagning af brød:

Sæt evt. en foliebakke med skærver, ind i bunden af ovnen og smid ½ dl vand ind i foliebakken, når dit brød er sat ind på stålet og luk hurtigt ovnlågen. Varmen og vanddampen vil tilføre dit brød de optimale betingelser for at udvikle sig og få den sprøde skorpe.

Stålet tilfører dit brød op til 18 gange mere varme, end en sten, hvilket betyder at det er muligt, at få det optimale løft på din dej. Pizza får en perfekt sprød bund, på bare 5 min og dine brød ”løfter skulderne”, bliver knasende sprødt på skorpen og hæver maksimalt op, med blød krumme.

Find flere bagetips